Workshop on Advanced Biotechnology in Bosnia and Herzegovina

novel tools, safety measures, and ethical issues in genetic
manipulation

Venue

Workshop on Advanced Biotechnology in Bosnia and Herzegovina – novel tools, safety measures, and ethical issues in genetic manipulation will be held online.

The Workshop is co-organize with the United States Department of Agriculture (USDA) with the aim to introduce the most advanced method of genetic manipulation (i.e. CRISPR Cas9) and develop platform for its safe and responsible, utilization, efficient control and monitoring.

Workshop registration fee

Registration fee for the workshop guarantees USDA approved attendance certificate and the access to the recorded materials for the following 12 months

Workshop registration form

Please fill in the Workshop registration form to complete your registration procedure.

Agenda of the Workshop

Monday, Sep 13, 2021 (13:00 – 15:20 CET)

13:00 Greetings and introduction – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSA-INGEB (5 min.)
13:05 Opening remarks – Ryan Miller U.S. Embassy Sarajevo (5 min.)
13:10 Workshop overview and speakers introduction – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSA-INGEB (5 min.)
13:15 Current state and future for agricultural biotechnology regulation in BiH – Dr. Dzemil Hajric, Director, BiH Food Safety Agency (20 min.)
13:35 Croatian Agency for Agriculture and Food – Dr. Renata Hanzer, Head of the Department for Biotechnology Analysis, Mycotoxins and Pesticide Residues (20 min.)
13:55 Possible future application of modern biotechnology in BiH agriculture – Dr. Fuad Gasi and Dr. Arnela Okic, Faculty of Agriculture and Food Processing, University of Sarajevo (30 min.)
14:25 Crop Gene Editing – Dr. Channapatna Prakash, Dean, College of Arts and Sciences, Tuskegee University (30 min.)
14:55 Q & A (20 min.)
15:15 Information on workshop pre and post survey information (to be sent to all participants (5 min.)

Tuesday, Sep 14, 2021 (13:00 – 14:45 CET)

13:00 Greetings and speakers introduction – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSA-INGEB (10 min.)
13:10 Cutting-Edge Crop Breeding with CRISPR-Cas Technologies- a comprehensive overview of CRISPR technologies and their applications in agriculture – Dr. Yiping Qi, College of Agriculture and Natural Resources, University of Maryland (50 min.)
14:10 Q&A (30)
14:40 Closing remarks – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSA-INGEB (5 min.)

Wednesday, Sep 15, 2021 (13:00 – 14:30 CET)

13:00 Greetings and speaker’s introduction – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSA-INGEB (5 min.)
13:10 Design and construction of base editing systems for precise genome editing in plants – Simon Sretenovic, PhD student and Research Assistant, College of Agriculture and Natural Resources, University of Maryland (50 min.)
14:00 Q&A (30 min.)

Thursday, Sep 16, 2021 (13:30 – 14:30 CET)

13:30 Greetings and introduction to discussion – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSAINGEB (10 min.)
13:40 Discussion with interested participants – Dr. Yiping Qi and M.Sc. Simon Sretenovic, College of Agriculture and Natural Resources, University of Maryland (50 min)

Friday, Sep 17, 2021 (13:00 – 14:30 CET)

13:00 Greetings and speaker’s introduction – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSA-INGEB (5 min.)
13:05 Metabarcoding applications using NGS in environment and agriculture fields – Dr. Magda Bou Dagher Kharrat, Université Saint- Joseph de Beyrouth (45 min.)
13:50 Presentation od survey results – Dr. Adela Durmic Pasic, UNSA-INGEB (10 min.)
14:00 Public debate among scientific and regulatory authorities (30 min.)
14:30 Closing remarks (10 min.)

Download the .pdf

Get In Touch

12 + 12 =

Call

+387 33 220-926

Email

genubih@gmail.com